Situatie nieuwe oogst hooi 2024 / Nieuws

Omdat veel klanten vragen hebben over de nieuwe oogst, hebben we voor jullie een update gemaakt over de situatie in Europa ten aanzien van het hooi.

Nat en koud weer van invloed op hooi

Helaas zet het natte en wisselvallige weer in geheel Noordwest-Europa zich door. Na een natte winter lijkt ook het voorjaar en de zomer hetzelfde lot beschoren te zijn. Wat betekent de vele regen voor de productie van ruwvoeders en bodembedekkers? Het zal je niet verrassen dat dit geen ideale situatie is. Door het koude en natte voorjaar is de groei niet optimaal geweest. Gras groeit het best bij ongeveer 20 graden, terwijl we in het voorjaar veel dagen van slechts 10-15 graden hebben gehad. Dit jaar wordt daarom 6-8 weken later gehooid dan vorig jaar, waardoor het volume van de eerste snede groter is dan vorig jaar. De kwaliteit van hooi daarentegen is zeer wisselend. Op veel plaatsen zien we hooi dat is gemaakt op een zeer natte bodem. Dit heeft een aantal nadelen voor de kwaliteit.

Hoeveelheid stof in hooi

Allereerst zorgt een natte bodem voor veel dauw 's nachts, die in het hooi trekt en het weer terug "nat" maakt. Hierdoor gaat er, zodra de zon gaat schijnen, een paar uur zonlicht verloren om het vocht van de nacht te verdampen. Kortom, het drogen van hooi duurt langer, er moet vaker geschud worden, en dit alles heeft tot gevolg dat er veel kleur, geur en smaak verloren gaan. Een ander nadelig effect van de natte bodem is dat er tijdens het schudden kluitjes grond in het hooi terechtkomen, die loslaten in de zachte bodem. Dit zand wordt, zodra het droog is, weer stof.

Wat betreft de eerste snede weidehooi verwachten we dat er veel hooi van matige kwaliteit op de markt komt. Dit maakt het erg lastig om goede partijen te vinden. Bij de aankoop van weidehooi adviseren we daarom extra waakzaam te zijn op kleur, geur en stof. Zorg er tevens voor dat je hooi koopt waarvan het droge stofgehalte is gemeten. Voor kleine balen hanteren we een minimum van 80% droge stof en voor grote balen 85% droge stof. Wanneer dit minder is, is er een grote kans op schimmel en broei in het hooi.

Prijsontwikkeling hooi

Veel klanten vragen ook naar de verwachte prijs dit jaar. We hoeven niet per definitie te weinig hooi te hebben; er zal misschien zelfs ruim voldoende hooi zijn, maar goed hooi zal schaarser zijn. In vergelijking met 2023, toen bijna al het hooi onder droge warme omstandigheden in mei en juni werd gemaakt, zullen we dit jaar veel verschillende kwaliteiten hebben. In 2023 konden we in de nazomer (augustus en september) nog een hele mooie derde snede maken, wat achteraf gezien een waardevolle aanvulling op de beschikbare partijen was. Theoretisch kunnen we nu ook nog een tweede snede krijgen, maar die zal later moeten komen, wat erg lastig is door de korter wordende dagen, of het gras zal minder rijp gemaaid moeten worden, wat resulteert in bladrijker gras met een kleiner volume. Helaas zal er in totaal beduidend minder tweede snede gemaakt worden helaas.

Een ander nadeel voor de prijs is de grotere vraag uit andere sectoren. Hoewel we nog geen exacte cijfers hebben, verwachten we een aanzienlijke vraag vanuit de melkveehouderij. De maisoogst kan wel eens de slechtste in jaren zijn, waardoor veel boeren naar alternatieve voeders zullen zoeken om hun rantsoen aan te vullen. Hooi en stro zullen hiervoor een alternatief zijn, wat helaas ook een negatieve invloed op de prijs zal hebben.

Kans op suikerarm hooi

Naast de prijs willen veel mensen ook weten hoe het dit jaar gesteld is met het suikergehalte in het hooi. De eerste snede van 2023 werd gemaakt in een zeer droge periode, wat resulteerde in hooi met weinig eiwit en veel suiker. Van de eerste snede van 2024 hebben we nog niet genoeg data om te zien of dit significant beter is. We hebben echter goede hoop, omdat het gras een beter groeiseizoen heeft gehad. Dit zou volgens ons moeten resulteren in meer eiwit en minder suiker. Het is even afwachten of deze verwachting wordt waargemaakt.

Graszaadhooi en weidehooi dit jaar tegelijk

Graszaadhooi komt normaal gesproken iets later dan de eerste snede weidehooi, maar dit jaar komen ze ongeveer tegelijk. Hierdoor hebben we goede hoop op een aantal goede partijen graszaadhooi. Deze oogst begint nu, dus 1-2 weken droog weer zou zeer gunstig zijn voor de kwaliteit. We hebben inmiddels al de eerste partij veldbeemd uit Denemarken ontvangen, en die ziet er prachtig uit!

Voor de bodembedekkers zoals tarwestro is het een beetje twee voor twaalf, terwijl het voor het weidehooi al te laat is. Bij de bodembedekkers hebben we nog een kans dat het goed komt, maar dan moet het de komende 4-5 weken droog blijven in de regio's waar het stro geperst wordt. Hopelijk kunnen we daar nog iets redden!

Kortom, het is een jaar met veel uitdagingen om mooie producten te maken. Het grote voordeel is dat jullie klant zijn bij Hay to You; wij zorgen ervoor dat jullie het hele jaar door uit mooie producten kunnen kiezen. Een kleine spoiler: in de komende 1-2 weken verwachten we veel nieuwe partijen online te zetten, dus houd ons in de gaten! Volg ons op Instagram en Facebook en schrijf je zeker in voor de nieuwsbrief (onderaan) op haytoyou.nl!

Hay to You Oogst 2024

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!