Verschillen tussen Analyse per partij en Gemiddelde analyse / Nieuws

Het analyseren van hooi is momenteel populairder dan ooit. De vraag naar hooi met specifieke eigenschappen is gegroeid. Paardeneigenaren zijn bewust bezig met de voeding van hun dieren. En daardoor ontstond ook de zoektocht naar het ‘gouden’ hooi. Hay to you is de eerste organisatie die alle partijen hooi laat analyseren voordat het verkocht wordt. Alleen zo weten klanten namelijk precies wat ze hun dier voeren. Een uitkomst voor veel paardeneigenaren! Om echt een goede keuze te maken is het goed om te weten hoe hooi geanalyseerd wordt, welke verschillende manieren er zijn en waar je op moet letten. Robin legt het uit.

Gemiddelde analyse van hooi uitgelegd

Er zijn er veel verkopers van hooi met een analyse. Veruit de meeste aanbieders werken met een “gemiddelde analyse”. Een gemiddelde analyse zijn alle waardes van diverse partijen op een hoop gegooid. En vervolgens nemen ze daar de gemiddelde waarde van. De waarden die dan gecommuniceerd worden, zeggen natuurlijk niets over de partij die jij krijgt. Deze kan hoger en lager zijn op diverse punten. Dit is geen probleem als je geen kritische koper bent, als jouw dieren geen specifieke behoefte hebben op het gebied van voeding. Maar wanneer je wel een paard hebt met een bepaalde behoefte, een allergie of bijvoorbeeld insulineresistentie, een paard dat slecht tegen suiker kan, dan wil je graag vooraf zeker weten dat je suikerarm hooi krijgt. Als je dan een partij hooi met een gemiddelde analyse koopt dan ben je nooit zeker dat je jouw paard ook daadwerkelijk ruwvoer voert dat laag in suiker is. Je weet daarmee nog altijd niet wat je dier eet.

Ruwvoer met analyse per partij

Wil je weten wat je dier eet? Kies dan voor een partij met een analyse specifiek voor die partij. Het aanbod van geanalyseerd hooi is niet zo groot. En de geanalyseerde partijen zijn vaak vrij duur. Zeker als het suikerarm hooi is. Dat heeft verschillende oorzaken: suikerarm hooi is schaars en daarnaast is het voor de verkoper ook een uitdaging om het te kunnen aanbieden.

Waarom is suikerarm hooi schaars?

We zoeken allemaal naar iets wat er zo weinig is: suikerarm hooi. Hoe komt het dat er zo weinig suikerarm hooi is? We zien door klimaatverandering, overbemesting en tal van andere redenen steeds meer hooi met een hoog suikergehalte. Verkopers van geanalyseerd hooi bieden geen partijen met zo’n hoog suikergehalte aan. Dat heeft immers geen zin, daar zoekt niemand naar, dat is onwenselijk. Verkopers die hooi aan gemiddelde waardes verkopen, verkopen zo’n partij mee in de grote hoop. En als je die partij krijgt heb je dus simpelweg pech.

Onverkoopbare partijen hooi met analyse

Bij Hay to You analyseren wel elke partij apart. En dan blijkt na analyse vaak dat veel partijen niet geschikt zijn voor paarden. Waarom kunnen wij dit dan toch goed organiseren? Het grote voordeel van Hay to You is dat wij onderdeel zijn van een groot moederbedrijf die heel veel partijen hooi en stro verhandelt. Voor Hay to You mogen we hier de mooiste partijen uitvissen. Alleen de pareltjes komen in onze webshop.

Logistieke uitdaging van geanalyseerd hooi

Hooi met analyse per partij verkopen heeft ook op het gebied van logistiek belangrijke aandachtspunten. Het begint bij het verzamelen van de verschillende partijen, die moeten allemaal apart opgeslagen worden. Dat is natuurlijk heel inefficiënt. De partijen worden allemaal apart geanalyseerd en wanneer we de resultaten van de analyses terug hebben staat het hooi dus vaak al een week in de opslag. Dan zien we dat 70 tot 80% van de partijen niet interessant is voor onze klanten. Die verwijderen we weer uit de opslag, hebben daar voor niets gestaan. Dus voordat we 1 partij in de webshop zetten, hebben we al heel veel partijen gehaald, geanalyseerd, en weer verwijderd. Daarna moeten we de partij nog een hele tijd apart houden, net zo lang tot alles uitgeleverd is. Dit is een logistieke uitdaging, zeker als je dit op een grote schaal doet. En dit verklaart ook direct waarom hooi met een analyse per partij duurder is dan hooi met een gemiddelde analyse.

Is het nodig dat je weet wat je dier eet?

Uiteindelijk bepaal je als consument zelf wat het beste bij jou past, er is geen goed of fout. Wanneer je al jaren probleemloos hooi voert met gemiddelde of geen analyse dan is er ook geen reden tot paniek. Ondervindt jouw dier voeding gerelateerde problemen zoals bijvoorbeeld overgewicht, dikke benen, harde manenkam of insuline resistentie? Dan is het goed om eens te kijken naar geanalyseerd hooi. Je kunt dan hooi voeren dat veel beter past bij jouw dier. 

Heb je vragen over dit verhaal? Of over onze producten? Neem dan contact met ons op. We denken altijd graag mee na over je vraagstuk.

contact team hay to you met vragen over geanalyseerd hooi en suikerarm hooi

geanalyseerd hooi suikerarm hooi

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!