Nieuwe oogst 2023! Waar moet je op letten bij nieuw hooi? / Nieuws

De zomer is in aankomst en dat betekent nieuwe partijen hooi! Dat komt goed uit, want de beschikbare voorraad van de oogst van 2022 is nog maar beperkt beschikbaar. Door het droge weer in maart, april en mei vorig jaar bevatten veel partijen namelijk veel suiker en weinig eiwit. En laat dit nu net de combinatie zijn die eigenlijk niemand wil. Gelukkig lukt het ons door veel zoeken toch de geschikte partijen vinden voor onze klanten en zijn we het jaar met niet al te veel ‘ge-switch’ tussen partijen doorgekomen.

Maar goed, dat was vorig jaar.  Binnen zeer korte tijd zal de nieuwe oogst van 2023 binnenkomen. Daar kijken we allemaal zeer naar uit. Dat nieuw hooi niet direct te voeren is, weten veel mensen wel, maar de reden hierachter en waar je op moet letten weten veel mensen niet. We vertellen je hier graag meer over in deze blog.

Hoe ontstaat broei in hooi?

Het nieuwe gras is weer hoog genoeg, wordt gemaaid en op het veld gedroogd. Als het gras droog genoeg is, wordt het als hooi in grote of kleine balen geperst. “Mooi”, zou je zeggen, “we kunnen voeren”! En dat is dus niet waar. Het gras en de planten in het hooi bevatten verschillende diktes en hardheden. En daardoor droogt het hooi niet overal even snel uit. Zo bevatten veel knokkels van grasstengels en dikkere takjes van andere planten wat meer vocht dan andere delen van het hooi. Wanneer deze samengedrukt in een baal zitten, wil dat vocht er uit. Of anders gezegd, de drogere delen van het hooi zullen als een spons werken voor de nattere delen. Door deze transformatie kan er wat broei in het hooi komen en wanneer een dier het broeiende hooi eet, kan hij daar koliek (buikpijn) van krijgen. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Wat bepaalt de uitdroogtijd van nieuw hooi?

Dit transformatieproces is overigens erger voor hooi dat in mei gemaaid is, dan in bijvoorbeeld juni of juli. In deze maanden hebben het gras en de planten langer gestaan en zijn ze meer uitgegroeid. Hierdoor verliest een plant van nature al veel van zijn vocht en sterft op stam af. Er zijn ook verschillen tussen graszaadhooi, stro en weidehooi. Met graszaadhooi en stro hoeven we veel korter rekening te houden met dit proces dan bij weidehooi. Bij weidehooi geven we altijd aan om zes weken te wachten met voeren en voor graszaadhooi en stro vier weken.

Los van het broeien is er nog een reden om beter even te wachten met het voeren van nieuw hooi. Veel planten bevatten van nature gif in een lichte vorm. Denk bijvoorbeeld aan een boterbloem. In deze periode van afsterven verdwijnt dit gif, waardoor het hooi steeds beter wordt om te voeren.

Hopelijk kun je na het lezen van deze blog beter waarom je nieuw hooi niet direct kunt voeren en waar je op moet letten bij nieuw hooi. Zo koop je met vertrouwen nieuw hooi, want laten we eerlijk zijn: er ruikt niks lekkerder dan vers hooi in je opslag. Wist je dat Hay to You bij nieuw hooi altijd de maaidatum en de datum vermeld vanaf wanneer je het veilig kunt voeren? Zo kun je met vertrouwen bestellen en kun je ook gemakkelijk berekenen of je eventueel nog oud hooi nodig hebt ter overbrugging. Mocht je graag advies willen? Neem dan contact met ons op. We staan klaar om je te helpen, met een hooivorkje liefde!

nieuw hooi hay to you

In de webshop van Hay To You hebben we een tokensysteem dat de transportkosten en korting berekent.

  • Vanaf 200 tokens wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.
  • Vanaf 500 tokens krijg je 5% korting.
  • Vanaf 1000 tokens krijg je 10% korting.

Hoe kom ik aan tokens?

Door je winkelmandje te vullen, vul je automatisch ook je 'token mandje'. Hoe meer je bestelt, hoe meer tokens je krijgt. Per product staat vermeld hoeveel tokens je voor dit product krijgt. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal van het betreffende product in je mandje 'et voila', dat zijn het aantal tokens in jouw mandje. Je kunt hierbij verschillende producten combineren om aan de gewenste aantallen te komen.

Waarom werken wij met een tokens?

Naast een topkwaliteit en een fantastische service heeft Hay To You nog twee belangrijke zaken nauw aan het hart liggen, namelijk:

  • een eerlijke prijs voor de klant;
  • een zo laag mogelijke ecologische footprint voor onze wereld.


Dit kunnen we bereiken door met een zo vol mogelijke vrachtwagen te rijden. Dus hoe meer 'volume' je per keer bestelt, des te minder vaak we bij je hoeven te leveren en hoe goedkoper en minder belastend voor het mileu we kunnen werken!
Win-win dus!

Doordat 'volume'de belangrijkste factor in het transport van ruwvoeders en bodembedekkers is, zijn het aantal tokens toegekend per product afgestemd op het volume van de verpakking. Hoe groter de baal, hoe meer tokens je krijgt voor dit product!

Een betere wereld

Los van jouw inzet om zo veel mogelijk per keer te bestellen heeft 'Hay to You' een geheel geautomatiseerde planning die elke keer de meest ideale route afweegt voor jouw bestelling. Zo kunnen wij, los van jouw inzet, elke bestelling weer zorgen dat deze met een zo klein mogelijke 'footprint' bezorgd wordt bij jouw dier(en)!